Book To Be Verhalen delen via boekomslagen

Book To Be is een Tilburgse uitgeverij van boeken die niet geschreven zijn. Een uitgeverij van verhalen waar niet snel naar wordt gevraagd, maar die het wel verdienen om gedeeld of verteld te worden.

In een workshop wordt deelnemers gevraagd om de ‘flaptekst’ van hun eigen boek, hun eigen verhaal te schrijven en een beeld voor het omslag te maken. De collectie bestaat uit boeken met een titel, een omslag en een flaptekst, maar zijn van binnen volledig blanco. De boeken zijn niet geschreven, de achterflaptekst is juist de uitnodiging om de diverse schrijvers naar hun verhaal te vragen.

De ambitie is om een zeer brede collectie van Book To Be’s aan te leggen die mensen op een nieuwe manier verbindt. De meerderheid van de boeken komt van mensen wiens verhaal niet automatisch een podium krijgt, zoals mensen met een taalachterstand, gevangenen, vluchtelingen en daklozen. Maar ook bekende Tilburgers als oud-burgemeester Noordanus (gemeente Tilburg), Gon Mevis (directeur ContourdeTwern) en voormalig stadsdichter Nick J. Swarth hebben een Book To Be geschreven.

Het eerste exemplaar van het boek is uiteraard voor de schrijver zelf. Maar daar blijft het niet bij. De Book To Be’s worden opgenomen in de collectie van Bibliotheek Midden-Brabant en zullen rondreizen langs de verschillende filialen en zichtbaar zijn op locaties van ContourdeTwern. Ook zullen de boeken aangeboden worden via bol.com, zonder winstmarge, maar wel met de gelegenheid om een waardering, een vraag of een aanmoediging achter te laten. En wellicht is dat nou net de motivatie om het verhaal daadwerkelijk te schrijven.

Book To Be is in 2010 door Tilburg Cowboys gestart in Johannesburg, Zuid Afrika. Hier kregen zo’n 20 kinderen uit een probleemwijk en 20 volwassen gevangenen het eerste exemplaar van hun Book To Be gepresenteerd. Speciaal voor de Boekenweek van 2011 werden, in samenwerking met de Twern Reeshof, de eerste Europese Book To Be’s gemaakt. Deze exemplaren zijn feestelijk uitgereikt op ‘TiLT: Feest voor wie leest’ in de NWE Vorst, 19 maart 2011. In samenwerking met ContourdeTwern, Bibliotheek Midden-Brabant en Dear Future zijn er vanaf september 2017 een groot aantal nieuwe Book To Be’s aan de collectie toegevoegd. Bewoners van de Tilburgse Kruidenbuurt werkten samen met de Cowboys in workshops aan hun eigen Book To Be.

Je eigen Book To Be? Op dit moment is Tilburg Cowboys een concept aan het ontwikkelen om Book To Be aan te bieden als teambuilding-activiteit. Wil jij je collega's beter leren kennen door middel van een Book To Be-workshop en tegelijkertijd een workshop in de wijk mogelijk maken? Dat kan. Vraag naar de mogelijkheden voor een groepsworkshop via rozemarijn@tilburgcowboys.nl en zorg dat jullie verhaal onderdeel wordt van de Book To Be-collectie.

 

Book to Be
Sharing a story by its cover

Book To Be is a publisher of books yet to be written. During a workshop, participants are asked to write the back cover of their own book, fiction or non-fiction, and to develop the image for the front cover. Book To Be's are blank books and the cover text acts as an invitation to ask writers to tell their story. 

Most participants are people whose story is not always heard, like refugees, homeless people, detainees or people with litteracy problems. But also more well-know people like former mayor of Tilburg Peter Noordanus, ContourdeTwern director Gon Mevis and City PoetNick J. Swarth have written a Book To Be. Tilburg Cowboys aim to connect people in a new way by publishing as many Book To Be's by as many different people as possible. Book To Be's are distributed in local libraries and online via bol.com to match with potential readers and offer the writers a way to make share their story with a wider audience.

Book To Be was launched by Tilburg Cowboys in Johannesburg, South Africa in 2010. For the Dutch ‘Boekenweek’ (National Books Week) of 2011 the first European Books To Be were produced. In cooperation with ContourdeTwern, Library Midden-Brabant en Dear Future, lots of new books have have been added to the collection in 2017. Recently, Tilburg Cowboys has been working on a concept to offer Book To Be as a team building activity. Would you like to get to know your co-workers better and at the same time support a workshop in a neighbourhood in your city? Please contact us for more information at rozemarijn@tilburgcowboys.nl and make your story a part of the Book To Be collection.

 

Book To Be workshop in de Tilburgse Kruidenbuurt, in samenwerking met ContourdeTwern en Bibliotheek Midden-Brabant Book To Be workshop in de Kruidenbuurt waarbij deelnemers werden begeleid door taalmaatjes van de bibliotheek Book To Be workshop in de Kruidenbuurt in Tilburg Maryam poseert trots met haar Book To be die ze maakte tijdens de workshop in de Kruidenbuurt Uitreiking van zijn zelfgeschreven Book To Be aan oud-burgemeester van Tilburg Peter Noordanus op Dear Future 2017
  • Sander van Bussel

Concept en uitvoering

  • Rozemarijn Oudejans

Productie en uitvoering

  • Sander van Bussel

Vormgeving

  • Nick J. Swarth
  • Hans d'Olivat

Uitvoerenden

  • Chris Gribling

Concept en uitvoering

Met dank aan

Meer weten over dit project of de cowboys? Stuur een bericht