Wij zijn Tilburg Cowboys

‘What’s that?’... ‘You’d better eat it before we tell you’

James Stewart in The Naked Spur

Tilburg Cowboys is een kunstenaarscollectief met een sociaal hart. Wij produceren en realiseren artistieke projecten die kunst en cultuur inzetten om sociaal-maat­schappelijke thema’s onder de aandacht te brengen. Zo willen we de dialoog bevorderen en positieve veranderingen teweeg brengen. We vinden het belangrijk dat onze projecten breed gedragen worden en diepgeworteld zijn in de samenleving. We vinden dat het nut, de impact en de relevantie van onze projecten moet worden erkend, liefst vóórdat het herkend wordt als kunst. Met onze projecten gaan we de interactie en samenwerking aan met zowel het publiek als onze inhoudelijke partners; de projecten kunnen niet zonder hen bestaan.

Tilburg Cowboys

Cowboys next door
Tilburg Cowboys houdt van heldere concepten die dicht bij het dagelijks leven staan, of beter nog: onderdeel worden ván het dagelijks leven. Als kunstenaars staan we graag midden in de maatschappij, niet als toeschouwers, maar als medespelers. Liefst zien we de afstand tussen de kunstenaar, de partners en het publiek zo klein mogelijk. Daarom zoeken we naar interactie en maken zo het publiek onderdeel van de projecten; kunst om aan deel te nemen. Dat kan alleen met een sociaal gezicht, als ‘cowboys next door’. De maatschappij is ons speelveld, Tilburg is onze thuishaven. We zien de stad als onze speeltuin: in Tilburg groeien de projecten, worden ze ontwikkeld en uitgetest. Projecten met potentie groeien verder, nationaal of internationaal.

All cowboys rule
Tilburg Cowboys is opgericht in 2001 en sinds 2011 is de artistieke en dagelijkse leiding in handen van Sander van Bussel. We werken steeds in andere samenstellingen en experts uit diverse kunstdisciplines versterken onze projecten: theatermakers, acteurs, ontwerpers, kunstenaars, songwriters, maar ook mensen uit horeca, onderwijs, hulpverlening en bedrijfs­leven. De specifieke talenten van deze makers komen tot uiting in en geven vorm aan onze projecten. Een Tilburg Cowboys team kan uitgroeien tot een groep van tientallen makers, maar kan zich ook beperken tot één dichter, of één beeldmaker. Bovenal is Tilburg Cowboys een verbond van makers met dezelfde bloedgroep en met het hart op dezelfde plek.

Drifters
Cowboys zijn drifters en onze projecten vind je dan ook niet in musea of op andere geëigende plekken voor kunst. We zoeken het liefst de mensen en het publiek op; in de wijken van een stad, op festivals, op de kermis of zelfs in de gevangenis. Zo maken we mensen deelgenoot van onze projecten: zonder drempel en zonder kunst-label:

It’s only rock ’n roll... but we like it.

 

Tilburg Cowboys zijn:
Sander van Bussel (artistieke leiding)
Rozemarijn Oudejans (productie en organisatie)
Arjan Gebraad
Vincent Herman

 

Bestuur Stichting Tilburg Cowboys:
Ruth Giebels (Zuidlijn, HKU)
Chris Gribling (Fon­tys ACI)
Wout Withagen (Freshheads)