Red Light Orchestra

Protestperformance voor de kracht van cultuur

Tijdens de versoepelingen van de coronamaatregelen in het voorjaar van 2021 werden de waarde en het belang van kunst en cultuur niet erkend. De suggestie van minister Hugo de Jonge om in plaats van theater- of concertbezoek thuis maar “een dvd’tje op te zetten” getuigt van minachting voor de kunstsector. Tilburg Cowboys sloegen de handen ineen met Theaters Tilburg en Fontys Hogeschool voor de Kunsten en maakten met het Red Light Orchestra een statement vóór de kracht van kunst en cultuur.

Red Light Orchestra

10 muziekwerkers, 10 paar gestreelde oren, 1 statement voor cultuur en verbeelding
Vrijdagavond 21 mei om 20:30 uur ontvingen tien muzikanten – als ‘muziekwerkers’ – een klant, achter de rood verlichte ramen van Concertzaal Tilburg. Van buiten waren slechts de silhouetten van muzikant en toehoorder zichtbaar en voorbijgangers hoorden door flarden muziek wat er zich in deze intieme beslotenheid afspeelde. Voor deze performance lenen we de beeldtaal van de rode ramen, symphatiseren we met sekswerkers, en buigen we de regels net genoeg om zo de muzikale één op één performances mogelijk te maken.

Kunst is een workout voor de verkrampte geest
Met The Red Light Orchestra pleiten we vóór de noodzaak van cultuur in de samenleving en de openstelling van het culturele leven. De versoepelingen van de corona-lockdown, bedoeld om het volk weer wat adem geven, vragen juist om ruimte voor verbeelding, ruimte om vrij te denken over nieuwe mogelijkheden van een post-corona tijdperk. Een tijdperk waar de herwonnen vrijheid benut wordt om onszelf opnieuw uit te vinden en we niet uit gemakzucht in oude gewoontes vervallen. Kunst en cultuur zijn onmisbaar om deze broodnodige verbeelding te brengen, om beknotte ideeën te verruimen, en om de honger naar schoonheid en verdieping te stillen. Kunst en cultuur zijn geen vrijetijdsbesteding, ze zijn een workout voor de verkrampte geest!

Deelnemende muzikanten:
Zang en piano: Lance Priester
Zang en gitaar: Nicole van Hoof
Cello: Nina Morel
Viool: Glenn van Hoof
Pauken: Michiel Mollen
Saxofoon: Rik van der Made
Gitaar en zang: Sander de Nood
Contrabas: Mattia Matranga
Zang, muziektheater (met band): Lisanne Veeneman
Klassiek gitaar: Ekaterina Uvarova

Concept en productie  Sander van Bussel
Uitvoering  Sander van Bussel Arjan Gebraad Rozemarijn Oudejans Vincent Herman
Fotografie  Jostijn Ligtvoet
In samenwerking met  Fontys Hogeschool voor de Kunsten Schouwburg Concenrtzaal Tilburg